fbpx

Kıl Dönmesi

blank
blank
blank

Kıl Dönmesi (Sinüs Plonidalis)

Tanım ve Tarifi

Kuyruk sokumu bölgesinde oluşan ve içinde kıl yumağı bulunan, dışa açılan deliği olan, basınca içinden iltihap cerahat ve kıl çıkan, dışarıdan görülen deri kabarcığıdır. Ekseri kuyruk sokumunun son boğumunda bir çukurluk ve ortasında bir veya iki delik olur. Anüsten yukarıdadır. Bazen deliği kapanır ve kapalı bir kist halini alır.

Sebepleri

Eskiden kıl dönmesinin, doğuştan olduğu kabul ediliyordu. Bugün sonradan olduğu düşünülüyor. Şimdi kıl dönmesinin esas sebebinin kuyruk sokumundaki kalın ve saplı kılların, deri altına dalmaları ve saplanıp batmaları sonucu olduğu şeklinde fikir ön plana çıkmıştır. Bundan dolayıdır da halk arasında kıl dönmesi denilmektedir. Yani kılların geriye dönüp, derine batması ve iltihaplara sebep olması anlamına gelmektedir.

Belirtileri

Kıl dönmesi en çok 15 – 30 yaşları arasındaki insanlarda oluşmaktadır. Erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülen kıl dönmesi, özellikle kıllı erkeklerde daha sık oluşmaktadır. Kıl dönmesi en çok kuyruk sokumunda olmasına rağmen elde, göbekte, koltuk altında da olabilmektedir.

Kıl Dönmesinin Belli Başlı Belirtileri

  • Şişlik
  • Ağrı
  • Kızarıklık
  • Akıntı
  • Ateş
  • Halsizlik
  • Zaman zaman iltihap boşalması
  • Delik kapanmışsa kistleşmesi ağrılı, kızarık bir şişlik oluşması gibi belirtiler olabilir.

Teşhis

Kıl dönmesinde (Sinüs Pilonidalis) teşhis kolaydır. Hastanın hikayesinin dinlenmesi ve hastanın fizik muayenesinin yapılması, sinüs yerinde şişliğin, akıntının ve dış deliğinin görülmesi ile teşhis edilir. Başkaca tetkiklere pek gerek kalmaz.

Kıl Dönmesi operasyonu için Prof. Dr Mehmet KAYA’yı tercih edin. Hocamız tüm tecrübesini Ankara ve Türkiye ile paylaşıyor. Ankarada kıl dönmesi operasyonu Prof Dr. Mehmet KAYA tarafından Tepe Tıp Merkezinde yapılmaktadır.

Tedavi

Tıbbi Tedavi

Tıbbi tedavi daha ziyade ameliyat öncesi ve sonrasında yapılır. Ameliyat öncesinde, ameliyata hazırlık amacı ile yapılır. Ameliyat sonrası ise, enfeksiyondan ameliyat yerini korumak amacı ile yapılır. Tıbbi tedavi olarak, geniş etkili antibiyotik ve ağrı kesiciler verilir. Drenaj yapılmışsa sıcak su banyoları da ilave edilir.

Drenaj

Kıl dönmesi, apseleşmiş ise, apseli durumda ameliyat yapılması uygun olmayabilir. Bunun için önce sinüsün içindeki apse iyileşince ameliyat edilir.

Cerrahi Tedavi

Kıl dönmesinde cerrahi tedavinin yeri çok önemlidir. Esas tedavisi de cerrahidir. Cerrahi tedavide, cerrahın tecrübesi ve uygulayacağı teknik ve ameliyat sonrası bakım çok önemlidir. Cerrahi tedavi, lokal anestezi, spinal anestezi veya genel anestezi ile yapılır.

Cerrahi Tedavi 3 Şekilde Olur:

  1. Kapalı
  2. Yarı Açık
  3. Açık

Kıl dönmesinin kapalı cerrahi teknikle tedavi edilmesinde sinus tam olarak çıkarılır. Uygun teknikle yara yeri tek tek sutur ile tamir edilir. Bu tedavide ameliyat sonrası bakım önemlidir. Hasta-Doktor ilişkisi ve yara bakımı itina ile takip edilmelidir. 10 – 15 gün gibi bir zaman içinde kesin iyileşme sağlanır. Kıl dönmesinin yarı açık tedavisinde, yara dudakları içe kıvrılarak dikilir.

Hasta pansumanlara gelip gider. Hasta sıcak su oturma banyoları yapabilir. Yarı açık tedavide, iyileşme haftalar ve aylar alabilir. Kıl dönmesinin açık cerrahi tedavisinde ise sinüs çekirdeği ile tüm olarak çıkartılır. Yara bölgesi tamamen açık bırakılır, sıcak oturma banyoları, pansuman ve küretaj tedavileri uygulanır. Yaranın iyileşmesi çok uzun zaman alır.

blank Kıl Dönmesi tedavisi Özel Tepe Tıp Merkezi‘nde Genel Cerrah Prof. Dr. Mehmet Kaya tarafından başarılı bir şekilde yapılmaktadır.
Özel Tepe Tıp Merkezi
Demetevler, 360. Cd. No:2, 06200 Yenimahalle/Ankara
blank
Özel Tepe Tıp Merkezi Genel Cerrahi Polikliniğinde ön muayene yaptırmak ve bilgi almak ücretsizdir.
RANDEVU ALIN
gdpr-image
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız.